Analfabetia de miercuri dimineata

Ca oricarui militian, lui Ovidiu Cucu ii place sa intocmeasca liste: liste cu norme, liste cu abateri de la norme, liste cu sanctiuni de aplicat pentru abateri de la norme, liste cu sanctionati si sanctionabili etc. De asemenea, e ferm convins ca odata intocmita, o lista trebuie lasata asa cum e; orice manipulare de lista il scoate din ale lui. Astazi el s-a decis sa redacteze o lista cu fruntasi in ale programarii si s-o posteze la avizierul ograzii, ca material de studiu pentru membrii Uniunii Tineretului Codexpert.

Ce e insa cu adevarat interesant e modul in care a luat nastere aceasta pornire. Ovidiu marturiseste ca ideea rabojului i-a venit citind o lista asemanatoare pe site-ul lec-academy.ro, un colt de internet unde niste tutorialisti intreprinzatori isi propun sa ne lumineze zilnic cu vorbe sau imagini din programare sau Microsoft Office. Sa spicuim, dara, din lista celor mai importanti 20 de programatori ai tuturor timpurilor in viziunea extrem de relevanta a acestor antrenori de secretare:

Pe primul loc este Tim Berners-Lee, care “a fost clasat pe locul ntai […] in lista Telegraph a celor 100 de marii genii.”

Ne bucura nespus sa-l vedem pe 2 pe marele programator Matt Mullenweg. Cum, nu stiti cine e Matt? E ala care a facut WordPress.

Urmeaza Larry Page care e “top 27 cei mai bogat miliardari”, precum si colegul sau Sergey, care este “top 28 cei mai bogat miliardari”.

Despre Linus Torvalds aflam ca “exista mii de variante / distributiile de servere de web Linux si multe ruleaza pe el“. Deci Linux ruleaza pe el Linux, sau pe el Linus?

Dennis Ritchie este “creatocul limbajului C si un mare dezvoltator a sistemului de operare UNIX”.

Brian Kernighan este “autorul a mai multe programe UNIX”. Sigur, orice student de la orice facultate de calculatoare este autorul “a mai multe” programe UNIX, ca doar e cursul ala de SO unde te chinuie cu asa ceva, deci locul asta ar trebui impartit de Brian cu toti studentii din toate timpurile. Cel putin eu asta inteleg din epifatul tutorialistilor.

Ken Thompson este “un pionier american in informatica, si a ajutat la crearea limbaj de programare B”. Redactorul a fost si el un mare pionier, motiv pentru care a petrecut mai mult timp la muncile patriotice decit in clasa. Asa se explica de ce nu stie cum se declina “limbaj”.

Rasmus Lerdorf “a autorizat primele 2 versiuni de PHP, si apoi a contribuit la dezvoltarea celor mai recente ale PHP. Astazi, PHP ruleaza peste 34% dintre site-urile online“. Sint curios ce cuvint era in original in engleza, de a tradus Google “autorizat”. De asemenea, daca s-ar fi pus si site-urile offline pe care ruleaza “cele mai recente PHP”, cred ca procentul ala ar fi depasit 100%.

Ca sa nu se simta singur Matt Mullenweg in lista (ala care a scris WordPress, in caz ca ati uitat deja cine e), il avem ceva mai jos si pe celebrul programator Jason Fried, a carui contributie la propasirea omenirii este un site ce “contine unele aplicatii web uimitoare“.

Alan Cooper “este numit parintele Visual Basic, deai mare parte din munca pentru Visual Basic a fost realizata de grupul intern de la Microsoft”. Chiar daca n-a muncit, aparent a fost facut parinte pentru ca “a contribuit la interfata grafica pentru sistemul API“. In caz ca nu stiti, interfata grafica pentru sistemul API este folosita pentru a realiza interfete GUI de urmarit IP-uri.

Larry Wall este S.A. Societate pe actiuni? Silviu Ardelean?

John Resig completeaza constelatia frecatorilor de text din care mai fac parte Matt Mullenweg (ala cu WordPress) si Jason Fried (ala cu site-ul de site-uri). Asta a facut jQuery, dar nu s-a multumit cu atit: el este si blogger.

Guido van Rossum este “autorul limbajul de programare Python”.

Daca vreti sa invatati programare de la oamenii care au intocmit aceasta lista, ii puteti contacta la office@leconline.ro sau direct la sediul din Strada Frumoasa. Frumoasa, da’ proasta.

PS: in ochii albastri ai lui Ovidiu, lista comite o mare nedreptate istorica omitind s-o includa pe Grace Hopper, un fel de Amelia Earhart a programarii. Chestia asta zdruncina tot fundamentul moral pe care este cladit demersul tutorialistic, deci ar fi bine sa nu-i dati crezare si sa folositi in schimb Lista lui Ovidiu cind simtiti nevoia sa va inchinati si nu stiti cui.

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

11 Responses to “Analfabetia de miercuri dimineata”

 1. Daniel Nastase Says:

  @Mihnea (Stand-up Programming in Romania) : de fapt din cauza schimbarii fusului orar am crezut ca ieri este 1 aprilie si ne-am gandit sa facem un test: sa lucram cu Mr Becali la redactarea articolului si sa vedem cate greseli sunt prinse :) Ai perfecta dreptate si nu putem decat sa decretam “nostra culpa” si sa iti multumim pentru binemeritata tragere de maneca :)

 2. Catalin++ Says:

  :-o andra face tutoriale. Trebuie sa avem grija sa nu se sperie si sa mai puna. Abia astept sa vad un eMarian in varianta feminina=)) Sunt asa de bucuros;))

 3. voidstar Says:

  Ori chrome-ul face erori groaznice de randare si “inghite” cuvinte, ori autorul articolului este complet strain de gramatica limbii romane.

  PS: de ce am o vaga senzatie ca pe site-ul respectiv te poti inscrie la traininguri gen agile, scrum, TDD, kanban si toata lista bine cunoscuta de “metodologii productive”?

 4. Tomis Says:

  Gluma de 1 aprilie persista. Nu stiu ce ai facut cu tragerea aia de maneca dar vreau sa stiu cat iti ia sa dai delete la jegul ala de pagina, ca spor la corecturi nu ai.

  Este bine ca ati lucram cu Mr Becali la redactarea articolului dar cred ca nota umoristica pentru 1 aprilie a fost data de colaborarea cu vreun hipster din Silicon Valley. Cand ai secventa Ritchie, Kernighan, Torvalds este evident ca urmatorul pe lista este Matt Mullenweg urmat de Jason Fried. Logic, nu?

  Ca veni vorba – “Jason Fried este fondatorul 37 signals. 37 Signals contine unele aplicatii web uimitoare si de asemenea a unui popular.”
  Da, am intrat si eu pe 37signals si am vazut un popular.

  WTF

 5. voidstar Says:

  Un blog interesant:

  http://williamedwardscoder.tumblr.com/post/20054342100/agile-is-a-sham

 6. Tomis Says:

  @voidstar – cred ca autorul articolului (sau Mr Becali, cine stie) are Alzheimer iar creierul mai da rateuri; uita sa-si duca ideea pana la capat, nu mai stie care este subiectul sau complementul, are impresia ca deja a scris ce vroia si semnalul creier-taste nu se concretizeaza, si asa mai departe.

  O alta posibilitate este ca autorul sa fi emigrat pe vremuri in California iar articolul sa fie o coproductie RO-USA a studiourilor Becali-Hipster.

  Sau poate autorul a scris articolul la o noapte de betie cu Mr Becali si refuza sa accepte noua ordine mondiala si gramaticala instaurata a doua zi.

 7. Oaia ratacita Says:

  Dragilor, faceti un bine si recomandati unor adolescenti in ale programarii niste materiale cu scheme logice ale unor algoritmi elementari ( o rezolvare a functiei de gradul doi, o sortare a unui vector, copierea continutului a doi vectori sortati intr-un vector nou care sa fie si el sortat la sfarsit etc. )

  Sanatate si cat mai mult cod (sau somon) fara buguri!

 8. Oaia ratacita Says:

  Poftim o melodie, poate va mai imbunati: http://grooveshark.com/s/Die+With+A+Beer+In+Your+Hand/2oXtcQ?src=5

 9. Andrei Says:

  Era “authored” in engleza de a pus el “autorizat”

 10. Mihnea Says:

  Corect. Dai dovada de o remarcabila pricepere in retrotraducerea mineroenglezei, autobaza se pleaca in fata ta.

 11. MasajFlaviu Says:

  Mai scrie ma si tu ceva nou in pula mea ca m-am plictisit

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)