Nevoia cunoasterii lui Dumnezeu.

Asa ai arata tu daca Silviu ar fi portretist.

Asa ai arata tu daca Silviu ar fi portretist.

Aceasta nevoie o simt de fiecare data cind citesc ceva scris de Silviu Ardelean. Si de fiecare data ma imaginez stind in fata lui Dumnezeu in timp ce ma proroceste, iar cind ar ridice ochii sa ma masoare, i-as fute una in coaie sa-l las lat pe jos. Si imobilizat asa de durere, sa-l intreb cum pula mea a reusit sa faca un specimen cu care nu te poti intelege, care se trighereaza pe cuvinte si nu intelege in pula mea nimic, niciodata. Orice subiect i-ar atinge sfecla, el cotrabaie in beciul mintii sa vada daca are ceva stocat din ce au spus altii despre ce se discuta si incepe sa-ti turuie cu o convingere de mai mai sa-i dai omor. Si tot timpul are un prieten care oricind poate garanta pentru spusele lui. Fie el un Assemblerman ori un Javaman, toti in general sint Dumnezei in ce fac si n-au altceva mai bun de facut decit sa faca propedeutica cu Silviu despre absconsa problema a pasarii optime a unui const char* la o functie.

De multe ori m-am intrebat cu Mihnea, cum e sa stai cu Silviu la o bere. Oare cit ai rezista sa vezi cum te izbesti subiect dupa subiect de un munte de ignoranta si prostie etalate cu o nonsalanta rar intilnita?

Am ajuns intimplator pe pagina de facebook a unui fondator Codexpert si observ ca omul empatiza cu durerea utilizatorilor de Eclipse, de Java, de Android si alte mizerii. Vad si poza botului de Silviu si incep sa citesc ce zice, moment in care am vazut negru (iarasi; pentru a cita oara). Iata cursul argumental al dialogului. Nu conteaza ca textul pe care se discuta era scris de Mihnea, ce conteaza e logica de mineriada:

“Nu numai ca pe Android trebuie sa scrii Java, acest limbaj conceput de si pentru copiii cu sindromul Down rezultati din relatiile incestuoase intre pigmei retardati; actul creator se petrece in Eclipse, un fel de editor de text care stie vag ca lucrezi la un proiect compus din mai multe fisiere, dar nu e niciodata sigur care sint fisierele alea, ce sa faca ca sa le compileze si cind.”

Si trinitatea de cuvinte Java, Eclipse, Compilator, au spawnat ortacul:

Silviu-Marius Ardelean Se vede ca autorul nu a ajuns sa lucreze in Eclipse. Daca o facea, ar fi constatat ca in Eclipse exista un mecanism de autocomplile on the fly.

Aici e momentul in care l-as arunca din cer pe Dumnezeu si l-as trimite sa copilareasca in Hateg, sa intre in mina calare pe un vagonet si sa moara pentru mine, sa reinvie si sa o luam de la capat.

Silviu-Marius Ardelean Un alt lucru inedit ce-l poti face in Eclipse cu Java e sa inserezi cod cand esti atasat la un proces (in anumite limite – cateva linii pe care le lasi inainte goale) si sa reevaluezi in mod debug portiunea de cod recent scrisa fara a fi nevoit sa pui noile binare si sa repornesti proiectul.

Pe linga ca nu este nici o legatura intre textul initial si dejectia Ardeleana, Silviu a reusit sa scrijeleasca pe peretii lui facebook o definitie a lui Edit&Continue, a lui HotSwapping, JRebel sau ce neamuri de nume retardate or mai fi in Java pentru Edit&Continue. Practic un FAQ de talie codexperta. Asadar, parafrazind:

Ce este Edit&Continue?

Silviu-Marius Ardelean: Edit&Continue este un alt lucru inedit, dar limitat, in care daca lasi citeva linii goale inainte sa compilezi, poti insera cod cind esti atasat la proces (deci nu pornesti in debug, ci te atasezi mai tirziu) si poti sa reevaluezi in mod debug portiunea de cod recent scrisa fara a fi nevoit sa pui noile binare si sa repornesti proiectul.

Intrebare pusa de interlocutorul sau: Deci au inventat si Eclipse debug and continue, sa inteleg.

Silviu-Marius Ardelean Ceva de genul dar mai transparent datorita autocompilarii si faptului ca nu era nevoie sa pun ultimele binare pe serverul remote la care eram atasat. Javaman ce mi-a aratat feature-ul era foarte incantat… :)

Il observam pe Javaman cum a pus capat zilelor negre in care zilviu impingea la vagonetul cu binare prin galerii.

Si ca sa fiu in ton cu inceputul de an, declar deschisa petrecerea sfirsitului lumii in 2012: Muie Dumnezeu.

Tags: , , , , , , ,

12 Responses to “Nevoia cunoasterii lui Dumnezeu.”

 1. Mihnea Says:

  Ce tare e noul moment Poirot in care postuleaza Silviu ca nu stiu despre autobuild-ul ala de cacat si deduce ca de fapt n-am folosit Eclipse.

 2. Vasile Says:

  Unde se intampla toata actiunea ? pe facebook ? ca nu reusesc sa gasesc.

 3. jos8cal Says:

  http://www.facebook.com/profile.php?id=100000350863495&sk=wall

 4. Catalin++ Says:

  Silvanu e nebun, crede ca toata lumea isi da cu parerea despre un lucru pe care nu l-a folosit ci doar a auzit asa de la altii, asa cum face el in nenumarate ocazii.

 5. Vasile Says:

  Hehe, imi place cum se agita silviu.
  Atitudinea lui fata de tipul de la bitdefender imi aduce aminte de “paricid”:

  http://standupprogramming.com/2011/09/05/paricid/

 6. Cristi Says:

  Citatul e de la voi, corect – nu mi-a mai incaput url-ul cind am pus commentul, sau nu stiu ce dracu avea de n-a mers. Da’ Eclipse intr-adevar e horror show. Nu stiu daca e ok sau nu cind lucri in Java, o fi, da in rest mie nu mi-a mers decit cu ceva care face python (CDT miserable fail). Doar daca iti pui fenomenalul android emulator – care imi crapa cu rata de 100% pe Win7 x64 – e si mai orgasmic.

 7. Mihnea Says:

  Daca faci aplicatii desktop in Java, Eclipse e OK (sigur, ne putem intreba cine cacat mai face asa ceva, dar aia e alta discutie). Te mai enervezi ocazional cu diverse feature-uri gindite de cercopiteci, dar in general merge bine si are chestii utile, gen autobuild-ul ala de care zice minerul ca nu stiu, sau shortcut-ul pentru adaugat automat import-urile care lipsesc. Dupa cum ai observat si tu, distractia incepe cind iesi din zona lui de competenta si bagi CDT, Android sau alt cacat d-asta. Ultima data cind am incercat CDT, acum vreo 2 ani, nu mergea nimic in el. Parca am reusit sa-l fac sa compileze dupa indelungi straduinte, dar pula debugging, code completion sau alte chestii d-astea. In fine.

  Eu vreau totusi sa stiu ce-a vrut sa zica Silviu cu edit&continue “in anumite limite – cateva linii pe care le lasi inainte goale“. Daca inserez pur si simplu nu merge? Pot sa trisez, scriind in continuarea unei linii existente, dupa punct si virgula, sau daca vreau asa trebuie sa las spatii inainte sa dau enter, ca sa am loc? E ca-n BASIC, unde puneam numere de linii din 10 in 10 ca sa am unde sa bag alte linii mai incolo in caz ca ma trecea nevoia?

  Stiu ca Silviu crede ca compilatorul e fortat sa faca exact ce-i zici, dar nu-mi imaginam ca aceasta convingere merge pina la lasat spatiu in executabil unde lasi tu linii goale in sursa. Oare in truda zilnica de la Saguaro aplica si reversul, adica sterge toate liniile goale si spatiile din surse inainte sa dea commit, ca sa iasa executabilul mai mic?

 8. Catalin++ Says:

  Buna asta cu spatiile si liniile goale =)) Imi doresc sa cred ca nu e chiar asa but incat sa aibe acest crez…nu, nu cred, imposibil :)

 9. thefatredguy Says:

  CDT-ul (si echivalentul din NetBeans) au avansat in ceea ce priveste cod completion si sunt chiar decente + ca ofera si refactoring pt C++ (ceea ce VS nu iti da by default). Totusi se misca foarte greoi iar debuggingul ramane o experienta traumatizanta. Oricum daca nu ai altceva la dispozitie, it beats VIM/EMACS anytime.

 10. todor Says:

  Nu inteleg de ce trebuie sa-l ofensezi pe Dumnezeu cu mizeriile alea de cuvinte din final. In nucleul oricarei celule e un program atat de complex incat nu-l vei intelege niciodata. De construit, nici atat! E bine sa-ti vezi limitele – asta e o caracteristica a oamenilor cu adevarat inteligenti – si putina modestie n-ar strica.

 11. Mihnea Says:

  Am inteles. Muie Dumnezeu!

 12. Andrei Rinea Says:

  Cam schizofrenica treaba asta. Pe de o parte negi existenta lui Dumnezeu apoi o afirmi. Sunt amuzante unele parodii de pe blog dar o lipsa de coloana vertebrala nu “da bine”.

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)