Interviu cu un MVP

Cindva pe la jumatatea lui 2010, un rus a insinuat pe blogul propriu ca daca nu stii sa inversezi o lista simplu inlantuita, nu esti “programator adevarat”. Blasfemia a ajuns pina la urechile lui Andrei Ignat, care a propus dezbateri pe aceasta tema in citeva forumuri autohtone de programare. Indignarea s-a raspindit ca focul printre uscaturile acestor forumuri si au urmat discutii interminabile intre tabara celor care sustineau ca sint totusi programatori, desi nu-s in stare sa rezolve aceasta problema de clasa a 5-a, si tabara celor care intrebau “cum pula mea ba?”. Mai curios e ca pina si pe forumurile fara legatura directa cu programarea s-a discutat erezia lui Vyacheslav, de exemplu aici.

Pe masura ce mintile lor greu incercate supurau cu nesimtire crescinda justificari penibile, autointitulatii “programatori practici” au pus-o de o miscare de solidaritate si in curind s-a nascut si un gest simbolic prin care simpatizantii cauzei isi proclamau apartenenta. Ca intr-un film american cu oameni ordinari care fac lucruri extraordinare, unii stilpi ai comunitatilor au facut un pas in fata si au declarat raspicat: NICI EU NU SUNT PROGRAMATOR (I broke the dam!). Din pacate, stilpilor nu le-a zis nimeni ca gesturile astea merg atunci cind declaratia e falsa, ca in cazul alora care si-au pus ecusoane cu “tiganca imputita”, sau al vacilor cu bloguri care s-au ras in cap ca sa vindece cancerul la par; in cazul de fata, declaratia nu se cheama luare de pozitie, se cheama truism.

Lunile au trecut si revolta s-a stins, dar un om a ramas marcat de evenimentele din Iunie-Iulie: Ovidiu “MVP” Cucu. La inceputul ostilitatilor, el se intreba (intr-o engleza demna de protejatul sau) la ce ar putea folosi inversarea unei liste:

Clar, baietii nu au nevoie de “kernel developers”, de “compiler designers” sau de “Ph.D. candidate” ci de inversatori de liste simple inlantuite,.Normal, ar fi destul de periculos sa angajeze unul din categoriile de mai sus pentru ca la un momentdat ar putea intreba “What the heck reversing a singly-linked list is good for?”.

Gardianul Ovidiu traieste in concret, unde lucrurile au scopuri evidente: cosorul lui Moceanu este pentru impletit cosuri, sedintele comisiei politice sint pentru critica si autocritica, iar bombeurile sint pentru pupat. O intrebare care testeaza daca subiectul e in stare sa descompuna o problema banala in pasi logici, adica daca gindeste ca un programator, nu e o chestie practica, relevanta intr-o meserie din care cineva ar putea sa se hraneasca pe sine. Codexpertul fondator nu e in stare sa scrie un while cu 4 linii in el care sa umble printr-o lista, deci intrebarea lui Vyacheslav e o deviere de la doctrina politica si o incalcare a Regulii 0, ce i s-ar fi trecut in dosar daca ar fi lucrat in uzina lui Ovidiu.

O parte insemnata din discutiile codexpertilor ajung intr-un fel sau altul la subiectul interviului de angajare, despre care atit Ovidiu, cit si ortacul pe care-l creste au opinii puternice. Mai deunazi, intr-o polemica despre ordinea invatarii limbajelor (amuzanta in sine, de altfel), Courage a venit sa-si descrie viziunea sa asupra insemnatatii C-ului, dar si esecurile personale in lumea interviurilor si gramaticii:

Pentru mine a stii C inseamna sa stii pointeri si cum sta treaba cu memoria.Si pentru asa ceva trebuie anumite carti mai speciale care studiaza in detaliu asa ceva.Zic asta pt ca unu din interviuri l-am picat ca nu am stiut anumite “smecherii” cu pointeri si unu din ele,l-am picat ca nu am stiut cum sunt asezati in memorie si cum pointeaza,era mai complicat exemplu.

Vazind aceasta, Ovidiu a simtit cum ii revine in gura gustul amar de acum 6 luni si a purces la a deplinge abuzurile savirsite in interviuri:

Din pacate in ceea ce priveste testele/interviurile, Courage are dreptate. Poti de exemplu sa dai un test pentru “experienced C++ programmer” si sa trebuiasca sa rezolvi probemutze de C-chior cu pointeri de diverse tipuri fatzaiti prin tot felul de structuri ciudate, hacker style. […] In incheiere, o inversare de lista simplu (/dublu/triplu :) ) inlantuita si alte probeme scoase de prefesori fara simt practic (ca sa pice studentii netocilari la licenta), pune cireasa pe tort. ;)

Nu conteaza ca Courage e un incepator care cu putin timp in urma intreba cum se implementeaza c_str() (si primea un raspuns magistral de la ortacul specialist in C++ si STL). Nu conteaza ca problema din interviul sau e descrisa foarte vag, dar intr-un mod care ne asigura ca dinsul nu este tocmai stapin pe subiectul foarte complicat al pointerilor. Courage n-a picat la interviu pentru ca habar n-are chestii de baza, ci pentru ca i s-au dat probleme pentru tocilari. Ca si alt dobitoc care-si dadea cu parerea pe programare.org, Gardianul Ovidiu crede ca cacatul asta trivial cu inversarea listelor e ceva ce trebuie invatat pe de rost. Fiind un imbecil sinistru, el nu vrea sa accepte ca motivul pentru care nu poate rezolva problema e incompetenta, ci incearca sa ne explice ca problema e proasta.

Ovidiu Cucu este MVP pe Visual C++.

Tags: , , , , , , , , , ,

17 Responses to “Interviu cu un MVP”

 1. M Says:

  Apropo de emvepei, mi-a soptit cineva ceva despre un fost emvepeu:

  https://mvp.support.microsoft.com/communities/mvp.aspx?name=popa

 2. siEu Says:

  ba, ce-au facut cu linkul asta de nu mai merge http://www.codexpert.ro/forum/viewtopic.php?t=1462?
  era ceva rusinos tare? =)

 3. Alex Says:

  Cum ar zice Ion Creangă: ştiu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj. La companiile mai spălate să nu inversezi o listă la interviu se lasă cu „no hire” instant, mult tupeu mai au emvepeii ăştia.

 4. Mihnea Says:

  Link-ul ala duce la subforumul privat in care codexpertii pun ograda la cale. Muritorii de rind n-au acces acolea.

 5. siEu Says:

  pai tu nu esti muritor de rand?

 6. Mihnea Says:

  Prin tehnologie si indeminare, unii muritori de rind isi pot depasi temporar conditia.

 7. siEu Says:

  vreau sa stiu siEu ce discuta codexpertii cand cred ca nu ii aude nimeni.

 8. Another whatever Says:

  Eu vad un singur motiv sa scrii o functie care inverseaza lista: sa arati ca ai un creier capabil sa gandeasca. Pentru un programator sunt cvasi-echivalente. Deci (pe limba tuturor, cu operatori C++), stii sa o faci==probabil ai, nu stii sa o faci==sigur n-ai!

 9. Mihnea Says:

  siEu: siMie mi-ar placea sa citesc ce vorbesc expertii intre ei, dar din pacate nu mi-am depasit chiar asa de mult conditia. Stiu doar ca au un thread acolo despre blog-ul asta, ca l-am vazut ca referrer in unele accesari, si cind am dat pe link mi-a zis ca n-am permisiuni sa citesc forumul in cauza. L-am mentionat aici si am facut pe misteriosu’ dupa aia sperind sa-i fierb un pic. Imi place sa mi-l inchipui pe ortac dind fuga la codexperti zbierind “baieti, baieti, sintem spionati”, desi probabil pe Bancila il duce capul sa se prinda de cacealmaua cu referrer-ul. :)

 10. thefatredguy Says:

  Bun si totusi cum ajung oamenii astia MVP ? Ce fel de teste se dau ? 1 + 1 = 2 Da/Nu/Afara ploua ?

 11. un anonim Says:

  @thefatredguy – nici macar cei de la Microsoft nu pretind ca un MVP e cel mai bun profesionist in domeniul sau – pur si simplu e cineva care a fost mai activ in unele comunitati online/offline/bloguri/forumuri si alte cele, e in bune relatii cu cei de la Microsoft si a fost remarcat si recomandat de cine trebuie unde trebuie :) ..

 12. JavaMVP Says:

  Ovidiu Cucu este de fapt un dobitoc semidoct, iti irosesti timpul cu el.
  Cat priveste MVP se pare ca se aleg dintre cei mai agresivi in proslavirea M$.

 13. animaloo Says:

  Infiorator. Am aflat ca nici eu nu sunt chiar programator (Ceea ce stiam deja :P ), dar reactia mea a fost “tu-i mama ma-sii, am uitat si d-astea”.

  Nu m-as fi gandit ca rusu ala e un nenorocit care nu are nevoie de programatori de kernel :))

 14. Spint Says:

  Un citat din deja clasicul Ovidiu Cucu:
  In general, nu-mi plac titluri gen “C++ pentru progrmatorii C” la fel ca ca si “Windows pentru programatorii Linux”.
  :))))))))))))

 15. vasile Says:

  @Spint

  Titluri dinastea ma pun totdeauna pe ganduri…
  sau nu stiu eu ceva… sau…

 16. Andrei Rinea Says:

  E o mica neintelegere aici la mijloc. MVP nu inseamna ca ai un anume nivel de cunostinte in acel domeniu. Teoretic, pe site la Microsoft scrie ca, ar trebui sa aiba un nivel inalt de pregatire si cunostinte insa primeaza abilitatile de a promova produsele si serviciile Microsoft. Deci.. nu e mare contradictie.

  In alta ordine de idei, tinand prezentari la RONUA, sunt profund dezamagit ca nu sunt luat si eu la … ăă.. in vizor adica.

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)