Psihologia nu e tirnacop

Silviu Marius Virgula Ardelean si-a gasit un aliat in psihologie. Ca si optimizarea copierii, psihologia este curva tuturor, pentru ca pare foarte usor de practicat. In fond, ce-i asa de mare lucru sa te gindesti de ce fac oamenii ce fac? Ba mai mult, folosita corect, psihologia este un puternic instrument de mentinere a imaginii de sine, caci iti permite sa analizezi riguros motivatiile celor care te injura si sa concluzionezi stiintific ca sint niste mitocani, ceea ce te absolva de orice vina. Jargonul psihologiei ofera chiar un termen pe care il poti folosi atunci cind cineva iti zdruncina piedestalul pe care te-ai cocotat: frustrat (respectiv “fustrat” cum credea Silviu ca se scrie pina i-am reglat noi lampasul). Cind cineva iti arata ca esti prost, ii spui ca e f(r)ustrat si l-ai inchis. “Frustrat” este un fel de abracadabra, sah mat, solutia finala, nodul terminal, cheat-ul pentru god mode in discutiile online, deus ex machina, echivalentul cuvintelor care se termina in “nt” la Fazan.

Ca oricarui om cu mici dificultati in exprimare, lui Silviu Marius Ardelean ii plac citatele si proverbele. Imbinind aceasta pasiune cu alinarea pe care i-o aduce psihologia, el a ciripit zilele trecute urmatoarea revelatie:

Psychologists say that blog posters who post negative, sarcastic or angry posts actually reflect their own inner anger and insecurity

“Psychologists say”, adica psihologii in general. Daca te impiedici de un psiholog pe strada, sint sanse foarte mari sa-ti spuna fraza de mai sus, pentru ca asta e o chestie pe care o spun ei de obicei. “Psychologists say” e de fapt o forma specializata a clasicului “Some argue“, deci evident ca citatul nu este urmat de un link spre sursa, unde cititorii care nu cred ca un lucru este adevarat doar pentru ca e scris pe Internet ar putea sa vada modul in care “psihologii” au ajuns la aceasta cugetare.

Este totusi interesant de analizat ce inseamna de fapt aceasta zicala a psihologilor-ortaci. Eliminind cuvintul “insecurity”, care este doar un mod de a spune “f(r)ustrat” in engleza si deci nu inseamna nimic, raminem cu concluzia ca aia care scriu posturi negativiste, sarcastice sau suparate o fac din cauza ca sint suparati. Cacator frate. Ce spirite patrunzatoare sint “psihologii” astia! Ma rog, cititorul atent a observat ca am sarit peste adjectivul “inner” si ar putea crede ca “inner anger” asta inseamna altceva decit supararea ordinara. Inseamna un cacat. E un alt termen inventat de labarii aia cu dezvoltarea personala, “self help” si alte gunoaie d-astea pentru luat banii prostilor.

Lui Silviu ii scapa doua chestii aici. Prima e ca aforismul “psihologilor” nu spune nimic despre validitatea post-urilor alora negativiste, sarcastice sau suparate. Faptul ca ele izvorasc din “inner anger”, “insecurity” sau smegma de unicorn nu inseamna ca sint false. In particular, preluarea citatului nu demonstreaza ca ce am scris noi aici despre el este gresit. El ramine un imbecil colosal, indiferent de motivele sau afectiunile mintale care ne fac pe noi sa tot repetam asta. A doua chestie care-i scapa e ca majoritatea post-urilor de pe blog-ul lui sint “negativiste si suparate” (sarcastice n-au cum sa fie, din cauze evidente). Ca sa vezi ironie. Din pacate Silviu n-a citit textu’ mic de pe instructiunile de folosire ale psihologiei, unde scria ca daca esti un miner cu neuronii aglutinati de falnicia multinationalelor, risti sa-ti dai cu ea in coaie.

Acest post s-ar putea incheia aici, dar imediat sub ciripeala psihologica, Silviu a mai ciripit ceva ce ma obliga sa rascolesc suplimentar sterilul mintii sale:

As a Ford car owner, I feel better when I see this movie: http://www.youtube.com/watch?v=4TshFWSsrn8

Link-ul duce la filmuletul ala in care se da Ken Block cu un Fiesta de 650 de cai. Toti cei care au simtit nevoia sa dea mai departe clipul asta au atasat de el un text de genul “uite ba ce face asta”, insa un om special ca Silviu nu se putea multumi cu atit. El se face cu forta parte din performanta lui Ken, pentru ca are si el un Ford cu care incurca traficul. El “se simte mai bine” vazind ce face unu’ cu o masina care are aceeasi emblema ca a lui, la fel cum se simte mai destept pentru ca lucreaza intr-o firma in care altii fac un antivirus destul de popular. Silviu e pizdos prin osmoza.

PS: ieri trebuia sa se lanseze standupprogramming.ro, dupa ce fusese deja aminat o luna. Din pacate se pare ca Silviu nu vrea sa ne ofere material suplimentar, caci n-a facut decit sa mai amine lansarea cu inca doua luni. Cum ar spune Silviu prin tag-uri pe blog, “pacat”, “lehamite”, “demagogie”, “lipsa respect”.

Tags: , , , , , , , , , ,

4 Responses to “Psihologia nu e tirnacop”

  1. betonarmat Says:

    M-am cacat pe mine de ras :))))

  2. aphextwinz Says:

    Am vrut sa va spun ca am pus link e blog la mine la articol ca deja suntem in gashca de ne hlozim la site, dat din butonar in butonar, nu va speriati, al meu e site culinar, e cu oo articolul meu, e de bine, sper, daca e vreo problema spuneti, multam de voi :))

  3. Tomis Says:

    Cai-putere (CP, pentru initiati), ce pana mea, ca nu te dor tastele daca folosesti denumirea corecta. Am sechele de la perioada cand protv-ul era in grila de programe si am facut gafa sa ma uit la emisiunea lor cretina in care “prezinta masini”; in consecinta cand mai aud pe unul ca si-a tras rabla cu 200 de cai se declanseaza instinctul anti-cocalar si reflexul vomitiv.

Leave a Reply

Optionally add an image (JPEG only)